Tack EBS för den här tiden. | Nemo Hedén

Nemo Hedén

Annons

Tack EBS för den här tiden.

Man kan skylla på mycket när det kommer till misslyckanden. Man kan skylla på andra, omständigheterna, förutsättningarna och mycket annat. Men när det väl kommer till kritan är allt det där andra bara nonsens. För ja, när det väl kommer till kritan är det endast du själv som står ansvarig för dina misslyckanden. Så är det bara. Och det finns ingen annan som kan stå ansvarig för det. Offerkoftan ska du slita av dig och en självömkare gillar ingen.

Jag är precis klar med slutprovet på den Europeiska Bartenderskolan i Phuket. Världens största, bästa, hårdaste och mest seriösa bartenderskola. Jag är nästan säker på att jag kuggade. Jag är väldigt ledsen och nedstämd i detta nu. Känner mig otillräckligt, puckad och allmänt down. Men främst av allt är jag, som ni säkert läste mellan raderna där över, besviken på mig själv.

För när skolan började så sa instruktörerna följande: “Häng med från början nu! Detta är väldigt viktigt. Var seriösa redan från start för hamnar ni efter är det nästan omöjligt att komma ikapp! Så kämpigt och hårt kommer det att vara!”. Jag skulle självklart ha lyssnat på dessa visdomsord. Jag gjorde inte det. Jag tog det med en klackspark de första två veckorna. Jag förstod inte allvaret i det dom sa. Budskapet. Jag trodde ju att dom bara sa de för att slippa skandaler och fylla på hotellet.. Men så var det ju inte. Dom sa de inte för dom själva. Dom sa det för oss. Eleverna.

Nu de senaste dagarna har instruktörerna gett mig mycket fin kritik och good feedback. Dom har sagt saker som “Fan vad det ser bra ut Nemo” och “Varför har du inte kämpat på så hårt fint under HELA kursen?”. Det har känts bra, såklart! Alla människor gillar komplimanger och fin kritik. Men då slår ju självklart frågan mig, varför har jag inte kört såhär bra och seriöst HELA skolan? Varför clownade jag mig de första 2 veckorna? Varför trodde jag att allt ändå skulle ordna sig? Är det för att jag är van vid det? Att saker och ting alltid ändå ordnar sig in the end? Idioti.

Jag är så sur, ledsen och besviken på mig själv för jag VET att hade jag bara kört lika hårt HELA skoltiden, ja, då hade jag grejat detta. För nu de sista dagarna har det känts jävligt bra! Och det har jag dessutom fått höra, upprepade gånger! Men jag ska vara ärlig mot er och mot mig själv. Jag kan inte det som krävs för ett godkänt. Det som krävs för ett godkänt är att du ska kunna 75% av ALLT det praktiska och teoretiska. Jag kanske kan typ 50%…

Godkänt = 75%.

VG  = 85%.

MVG = 95%.

Så ser det ut.

Jag kanske kan 40 drinkar (av de 87 som vi pluggat på) när man egentligen ska klara 75% av dom. Ja, ni förstår. Och så är det typ med allt. Även all sprit & likör-historia och sån skit. Namn, vart saker och ting härstammar ifrån, årtal osv osv osv….

Det är svårt att sätta ord på det. Jag vill ändå tacka skolan för allt. Tack för tålamodet, för skratten, för festerna, för alla nya vänner man skaffat sig och självklart också för undervisandet. För FAN så kul det ändå har varit – Trots att man stått som ett frågetecken ett par gånger. Det har varit roligt och lärorikt som fan! Och som en kompis sa till mig… Bara att ha GÅTT på Europeiska Bartenderskolan ger dig ett bra rykte i branschen. Oavsett om du klarade kursen eller inte. Och jag har inte direkt som ambition att jobba på Skybar i Sthlm liksom… Jag har snarare som ambition att extraknäcka på nån liten bar nånstans alternativt köra i någon charterort någon gång… Och då tror jag mina kunskaper verkligen räcker och blir över. På riktigt.

Tack och hej.

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sara

  Tycker du att EBSkursen var värd pengarna? Hur bodde ni? Vilken typ av människor var där? Skulle vara sjukt bra om du svarade! 
  Kram/Sara 

 2. Daniella

  Efter att ha läst alla idiotiska kommentarer här tappar jag nästan hoppet om människan. Tack och lov fanns de någon som såg de jag såg när jag läste nemos inlägg häromdagen. Utbildning som utbildning de handlar ju mer om misslyckandet att man inte gjorde sitt bästa och gav 100% och jag förstår absolut nemos besvikelse. De skrivs mycket om högutbildning osv i kommentarerna här de jag undrar är följande, jag är utbildad design tekniker och har studerat på Chalmers idag och sedan många år tillbaka har jag jobbat på krogen pga flera anledningar de är bra pengar, de är social, de är lätt att hitta jobb osv. Är jag en sämre människa för de? Mitt mål va inte att jobba på krogen men jag trivs gillar allt med de och är jävligt bra på de så varför inte? Trycka ner människor på de sättet ni alla här gör är omoget. Om ni nu sitter på så jävla bra utbildningar borde ni ha lärt er åtminstone lite vett och ettikett och att vara profissionella. De fick jag lära mig som 5åring och de har säkerligen nemo också lärt sig. Sluta trakasera människor och gör något vettigare istället. Och vad fan har nemo gjort som upprör er så fruktansvärt? Han blir snarare utsatt för fruktansvärda saker som ingen vill bli utsatt för men de kan hända oss alla även den bästa.

 3. Linda

  Jag har inte kommenterat här förut, det är första gången jag överhuvudtaget går in på kommentarer och alltså, vad är det här för jävla mentalitet?! 
  Fine, Nemo verkar inte ha de största ambitionerna i livet men HAN är ju uppenbarligen medveten om det. Och låt honom vara nöjd av sin prestation trots resultat. 
  Förstår inte vad någon kan få ut av att personligen hoppa på honom angående utseende, eventuell viktuppgång osv? Det är ju totalt irrelevant! 
  Jag är inget fan av nemo, men jag har absolut ingenting emot honom. 
  Grabben skriver bra och det är också därför jag läser bloggen. 
  Ni som uppenbarligen inte har något bättre för er kan väl åtminstone försöka att lägga energin någon annanstans? En av er haters går till och med IN på EBS hemsida för att kolla UPP huruvida utbildningen är svår eller inte. Där pratar vi tragik.
   

 4. R.M

  Ni måste väl ändå begripa ett Fredrik Nilssons inlägg är en enda stor IRONI över hela bartenderskiten. Begriper ni inte det är ni förmodligen gravt efterblivna.

 5. Iz

  Vafan ska det vara bra för att klanka ner på honom? Läs inte hans blogg då om ni är så jävla gnälliga & inte har någonting annat bättre för er. Tycker det är strongt av Nemo att VERKLIGEN skriva vad han tycker, tänker & känner. Till skillnad från många andra bloggare som bara visar, deras så jävla perfekta vardag. Kör på Nemo!

 6. Anette

  Många som skriver elaka kommentarer är bara osäkra o avundsjuka… Ni behöver ju inte läsa hans blogg eller hur??? Kämpa på Nemo o en kram till dig 🙂

 7. Req

  var tvungen att gå in på EBS hemsida för att ta reda på lite mer om denna utbildning och där är det ganska tydligt till vilka dem riktar sin reklam åt, unga (18-24) som är ute efter att festa och ha kul. De har en reklamvideo där över hälften av filmen visar hur deltagarna festar, åker båt, åker vattenskoter, parasail etc, har semester med andra ord. Nu är det ju inge fel med det men om utbildningen var så hård och seriös som Nemo vill att den ska framstå som riktar nog EBS sin reklam till fel sorts människor.
  Svullen i ansiktet? ge er, det var lågt.

 8. Nea

  Jag blir allvarligt stört förbannad på alla elaka kommentarer, så onödigt och patetiskt. NI gör ju bort er och framstår som korkade idioter, men det fattar ni ju inte efterom ni som sagt är så pantatde.. När har Nemo sagt att hans plan är att va bartenter hela livet? Och när ÄR man sin yrkesroll? Är man en bättre männika bara för att man är läkare, är man värd mer som människa bara för att man har pluggat sig till en hög utbidning? NEJ, vad hände med att man ska göra sånt som man mår bra av och tycker är roligt? Tycker så synd om dom som måste plugga sig till att va någon.
  Nemo har (som alla andra) gjort misstag här i livet och är inte alltid guds bästa barn och det vet han om, men han är fan så mkt mer människa än ER som inte är bättre än att ni på nätet måste klanka ner på folks utseende och personlighet. Seriöst har ni så tråkiga liv att det är er enda tillfredställelse? Ni kanske skulle skaffa er nått annat att göra, läkarlinjen?

 9. Annelie

  Malin: fan är du helt tappad eller? 
  Sen måste jag säga att jag faktiskt tycker att folk är onödigt elaka. Spela roll om snubben är svullen i ansiktet, onödig jävla grej att vara taskiga över. 

 10. M.A

  hahaha alla haters e så jävla patetiska! Ärligt talat. Läs era kommentarer ett par gånger så inser ni hur ynkliga människor ni är. Ni kan lika gärna ta livet av er så gör ni samhället och er själva en tjänst  =) Att vara elak är det erat bränsle för att klara av vardagen? sprida lite hat här och där. Kul liv. 
   
  sug min feta balle 

 11. Ida

  Utbildning som utbildning. Man blir alltid besviken på sig själv när man inte presterar sitt bästa och kuggar. Spelar väl inte roll vad det är för slags kurs.

  Kör så det ryker Nemo och ta inte åt dig av det folk skriver!

 12. Malin

  Rövslickeri på HÖG nivå Fredrik nilsson. Om det stämmer det du säger att folk begår självmord på grund av all press på kursen vill jag bara inflika : bartenderutbildningar i all ära MEN är man i thailand och kör denna kurs är man oftast en trasig whitetrash-svenne och är antagligen inte speciellt välmående i övrigt så jag tror bara känslan av misslyckande blir för påtaglig, tror inte det har NÅGOT att göra med huruvida svår den kursen är eller inte (i så fall hade diverse jurist och läkarstudenter tagit livet av sig sen länge) .

  Det jag skriver om ovan vet antagligen nemo redan om. Tack och hej

 13. Fredrik Nilsson

  Nu tycker jag ni är lite väl hårda mot vår stackars Nemo här inne. Ni får inte glömma bort att vi pratar om förmodligen världens bästa bartenderutbildning, där världens bästa bartenders lär ut världens mest avancerade drinkar. Att ens ha gått där betyder att du är ekonomiskt oberoende för resten av ditt liv, trots att du inte klarade kursen. Att plugga till läkare är ingenting i jämförelse, INGENTING! Det går rykten om att ca 10% av de som gått denna STENHÅRDA utbildning är så psykiskt knäckta efteråt, pga all PRESS, att de begår självmord. Skrämmande siffor.
  Nu tycker jag istället att vi ger vår UNIKA, SPECIELLA, INSIKTSFULLA, GENIALA, LYCKADE, INTE ETT DUGG ALKOHOLSVULLNA favoritbloggare en klapp på axeln. För det har han verkligen förtjänat. Det han åstakommit här är ENORMT. Bra Nemo! Om du fortsätter med denna iställning resten av ditt liv ska du se att du kommer gå långt. Riktigt jävla långt.
   
  Fred

 14. Haters

  Men hallå… Fan va kassa ni är som bara gnäller.. Klart som tusan att han inte skulle klara detta.. Detta är ju galet svårt… Du måste ta lättare kurser framöver Nemo.. Bry dig inte om allt dom skriver om dig. Världen vet nu att du är förlorare. Du behöver inte bevisa nåt längre.. O se det positiva i idet.. Det är bara 670 läsare som vet om detta…
  Hasse.

 15. meyo

  Ja du fan är svullen, i hela jävla nyllet,och inte ens en thaikurs klarar du av+ hahahahahahaa loooooseeeeeer! pröva på att leva i den riktiga världen och sluta förneka din alkoholism, hamsterkind!

 16. gudde

  Måste hålla med både pippi och nilsson. Jag och 75% av världen. Du har gått nån liten skitkurs och vet nu hur man häller upp en grogg? eller förlåt, inte ens det kan du. Tänker du inte efter ibland “vafan har jag gjort med mitt liv” knullat i tv, blivit alkis, lagt på dig 5 kilo i anskitet, så jäääävla osexigt svullen! Jämför bilder med dig innnan, uuuuuschhhhh! bara dubbelhaka och hamsterkinder. Detta pga alkohol som du inte ens kan kontrollera. I en normal verklighet blir folk nånting, de skaffar normala jobb typ. Men du sitter i thailand, bakfull, fet, svullen, och inte ens en kurs klarar du av? JAG TYCKER SYND OM DIG. ses på alkisbänken på söder då!!!!1
   

 17. Nilsson

  pippi
  äh låt dem vara lyckliga över att de tror att de gör ngt svårt, anpassning efter egen förmåga.
  jag upplevde det också som ett skämt då han skrev att det var svårt etc, kom igen, det är en bartenderskola förlagd i turist-thailand, killen har väl inte ens gått ut med godkända betyg i gymnasiet, och allra minst prövat på en riktig utbildning i Sverige, hehe klart att det är svårt för han. Svårt i 6veckor, sen var “utb” slut, hehe.

 18. Anette

  Jag är stolt att du ändå har gått kursen även om du inte klarade det, en sak i taget 🙂 Men jag håller tummarna ändå… En erfarenhet rikare 🙂 Kämpa på!!! Kram

 19. pippi

  Herregud, vilken värld lever ni i? Folk utbildar sig till läkare, ekonomer, lärare, ja fan allt. Sedan söker du medlidande över en jävla kurs, KURS i att hälla upp drinkar? människor går utbildningar hela jävla tiden, LÄSER KURSLITTERATUR och ändå klarar det?
  Herregud. Vad ska det bli av dig när du är 35? ska du stå och blanda drinkar på söder? Jesus. ta ansvar, sluta sup, ta itu med dig själv och bli något.

 20. Emma

  Jag håller med! Jag gick precis kursen själv, så jag vet hur jävla svårt det är!
  Men ändå om jag inte klarade det, så har det varit dom 4 bästa veckorna i mitt liv och jag ångrar inte en sekund 😀
  Och kom ihåg att 40 drinkar är mååånga fler än vad en “vanlig” person kan, så duktig är du nog 😉
  Lycka till!

 21. Robin

  Skitgrymt! asbra! det är vääääärldens bästa bartenderskola, jaja visst den är bäst och du är så jävla duktig 🙂 din lilla luffare, du lipar i varje inlägg o fiskar komplimanger, sådan nolla… ouh ryser när ja tänker på hur äcklig du är 🙂

 22. r

  skönt och höra att du inte skyller på nån annan än dig själv, brukar bli rätt mkt medömkan från din sida. nu är jag ingen nemo-hatare. men undrar bara hur du har tänkt med allt detta? du som skriver att du är på väg att bli alkoholist, och du brukar vara deprimerad osv, osv, etc, etc… är det då en bra idé att ställa sig och jobba med det? det du inte kan hålla dig borta ifrån…. everything happens for a reason, och om du nu blir underkänd ska du nog vara tacksam. önskar dig allt gott, tack för mig

Annons
stats